2007 - Nueva Loja, Ecuador

This portable, two-room, off-the-grid schoolhouse is designed to be easily deployed for use by the indigenous peoples in the rainforest near Nueva Loja Ecuador. The flexible interior houses the school by day and after-hours can function as a community space with room for meetings and small assemblies. The structure, skin and furnishings of the pop-up schoolhouse fit entirely wthin a wooden shipping container, which unfolds to become the schoolhouse flooring system. Bamboo columns hold aloft the roofing system and create a grid for panel modules to plug into. These modules are interchangable and can be placed in response to issues such as climate and program as well as a need for privacy or security. The space frame arrives collapsed and deploys easily by expanding the system, attaching the nodes to the bamboo column grid and snapping tension cables in place for rigidity.