2010-2011 - New York, New York
Clients: Metropolitan Museum of Art / Achva Benzinberg Stein & Associates

I worked directly with a consulting historian to research and design a reconstruction of a 15th century Moroccan residential courtyard for permanent installation in the Islamic Wing at the Metropolitan Museum of Art.

Our focus in this project was to apply what we learned in our research of architecture from this period and region, in terms of materials, proportion, ornamentation and construction methods, to design a engaging and historically accurate space; all the while tailoring our designs to the talents and capabilities of our craftspeople and the existing proportions and dimensions of the museum in which we are building.  Navigating a tight space, we worked intensely with the museum architects and engineers to seamlessly integrate within our design the installation of security, climate control, fire-suppression and lighting systems, as well as designing accommodations for their ongoing maintenance.

Because of the intricacy of the decoration of this period and the rules of proportion and geometry that govern Moroccan design, it was necessary that we work simultaneously in multiple scales, designing elaborate mosaics, intricately carved plaster patterning as well as carved wood screens, doors, furniture and ceiling elements so that the pieces fit together both spatially and stylistically to create a cohesive and harmonious whole.